Logo

CatalanEspañol (spanish formal Internacional)French (Fr)English (United Kingdom)
Comunicat de Premsa

Menú principal
Inici
Què és l'INAF
Plaça financera andorrana
Normes de conducta
Entitats supervisades
Organismes d'Inversió Col·lectiva (OIC)
Preguntes freqüents
Mapa web

AREB logotip 2015-06

 

euros-andorrans

Normativa i regulació
Legislació
Normativa comptable
Comunicats tècnics
Contacteu amb nosaltres
Dades de contacte
Consultes
Reclamacions
Recursos humans
CV
Vacants
Inaf en líniaAvís legal
Breu històric

La primera entitat bancària en ser creada al Principat va ser Banc Agrícol i Comercial l’any 1930. Posteriorment, el desenvolupament econòmic d’Andorra a partir dels anys 50 va propiciar la creació de noves entitats de crèdit al Principat.

Fins al 1993, Andorra disposava d'un sistema bancari d'autoregulació que seguia les directrius establertes per l'Associació de Bancs Andorrans (ABA). Fundada l'11 de novembre del 1960, l’ABA va néixer amb la voluntat d'autoregular el sector bancari, de representar els interessos de tots els seus membres i alhora de ser la garant de la bona pràctica bancària i de la imatge corporativa de la plaça financera andorrana.

Els set bancs que operaven a Andorra l’any 1990 van signar un acord per autoregular el sistema bancari, inspirat en els Convenis de Viena i d’Estrasburg per a la prevenció del blanqueig, així com en les recomanacions del Consell d’Europa de data 27 de juny de 1980, en la Declaració dels Principis de Basilea de desembre de 1988 i en les 40 recomanacions del GAFI. Els principals aspectes de l'acord eren:

Aplicació dels criteris del Comitè de Basilea G-10 pel que fa a l’adequació de capital;

  • Realització d’una auditoria dels estats financers anyals dels bancs andorrans per part d’auditores independents i que es basessin en els estàndards comptables internacionals;
  • Exclusió d'activitats de blanqueig de diner;
  • Manteniment del secret bancari i requisit per als oficials de banca de ser persones justes i competents.
Amb l’adopció de la Constitució andorrana l’any 1993, va iniciar-se el procés evolutiu del marc legislatiu del sector financer.
Han estat adoptades altres lleis que han format el marc jurídic vigent del sistema financer.

Pel que fa a les entitats financeres d’inversió, també disposen d’una associació (l’Associació d’entitats financeres d’inversió – ADEFI) la qual va ser creada el 5 de maig de 1999.


 

18 / 10 / 2018

© 2018 Institut Nacional Andorrà de Finances